Otroško nezgodno zavarovanje – ali ga moj otrok potrebuje?

Natisni

P C MKT72216 Reactive SM Trampoline FB 1

 

Jesenski dnevi se nezadržno približujejo in prvi šolski dnevi so obdobje, ko se večina staršev sprašuje: «Kje bom letos zavaroval svojega otroka?« »Katero zavarovanje je sploh primerno za vse kar moj otrok počne?«»Zakaj naj sploh zavarujem otroka?«

Kljub temu, da veliko zavarovalnic ponuja zavarovalna kritja za primere nezgode, je ustreznost kritja tista, ki vsako leto znova bega mnogo staršev.

Svetovalci iz ekipe ZS Svetovanje so zato pripravili nekaj pomembnih nasvetov, ki jih velja upoštevati ob sklenitvi šolskega oz. nezgodnega zavarovanja za otroke.

1.Dnevna odškodnina ni bistvena postavka.

Ko starši v rokah držijo zloženko s ponudbami te ali one zavarovalnice, mnogi preverijo najprej višino dnevnih nadomestil oziroma t.i. dnevne odškodnine. Tega smo vajeni pri lastnem nezgodnem zavarovanju, vendar so izhodišča popolnoma drugačna. Ker otrok ni nosilec prihodka, v primeru nezgode nima izpada le–tega. Dnevna odškodnina je namreč postavka, ki nadomesti finančno izgubo zaradi odsotnosti iz dela.

Starši, ki imajo predšolske otroke, naj tako izberejo varianto zavarovanja, pri kateri bo dnevna odškodnina pokrila njihov izpad prihodka, saj bodo zaradi nege otroka najverjetneje morali ostati doma. Pri starejših otrocih, pa kot rečeno, ta postavka ni bistvena.

2.Osredotočiti se je potrebno na znesek za nezgodno invalidnost.

Otrokova invalidnost pomeni za vsakega starša izjemno obremenitev in pogosto prinese s seboj popolno prilagoditev življenjskih razmer. Starši za otroka običajno ne varčujemo prav v ta namen, zato je visoka postavka za primer nezgodne invalidnosti najpomembnejša komponenta zavarovalne police. Samo dovolj visok znesek, bo namreč ublažil in olajšal finančno obremenitev družine. Iz medijev poznamo vse preveč zgodb o nesrečah in posledično o zbiranju finančnih sredstev ter organizacijah raznih dogodkov z dobrodelno noto. S pravilno izbiro nezgodnega zavarovanja, lahko otroku bistveno olajšamo življenje, če morebiti pride do hujše nezgode.

Najpogosteje invalidnost s seboj prinese preureditev življenjskega prostora, nakup primernejše nepremičnine, avtomobila in invalidskega vozička. Velik finančni zalogaj pa pomeni predvsem zdravljenje, okrevanje, nega ter ustrezna rehabilitacija. Stroški le–te običajno segajo v nebo. Otroku želimo omogočiti najboljše okrevanje, a smo kaj hitro omejeni z enormnimi stroški medicinske opreme.

Vidik, ki ga pogosto zanemarimo je pogosto tudi menjava, prilagoditev ali celo izguba zaposlitve enega ali obeh staršev.

Tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije podajajo naslednje obvestilo: "Če bi otrok zaradi posledic nezgode postal invalid, bodo stroški, povezani s tem, najvišji. Dnevna in bolnišnična nadomestila pri nezgodnem zavarovanju otrok ne igrajo posebne vloge."

3.Progresivna nezgodna invalidnost.

Pomembno je, da starši ob sklenitvi preverijo ali zavarovanje vsebuje naraščajočo zavarovalno vsoto v primeru invalidnosti. Kadar se soočamo s hudimi posledicami nezgode, je progresivna stopnja ključnega pomena. Kaj t.i. »progresija« pomeni v praksi?

Nad določeno stopnjo invalidnosti, zavarovalnica izplača večkratnik posameznega odstotka invalidnosti.

Zavarovalnica Sava v primeru dogovorjene progresivne invalidnosti pri trajni invalidnosti nad 50% izplača 3% zavarovalne vsote za vsak % invalidnosti nad 50%. Pri 100% invalidnosti pa Zavarovalnica Sava izplača podvojeno zavarovalno vsoto za trajno invalidnost.

 pediatric home care nursing a must for seriously ill or injured kids

4.Višina mesečne ali letne premije ni bistveni faktor za sprejem odločitve.

Tržne razmere nas potiskajo v konstantne primerjave cen, zato pri nakupu večine produktov izhajamo iz faktorja: cena.

Nezgodno zavarovanje pa je odločitev, kjer je smiselno izhajati iz višine kritij in ne cenovnega vidika.

Zavarovalnice namreč ponujajo mnogo različnih kombinacij, zato je pomembno premisliti kater spekter kritij je za našega otroka najustreznejši ter upoštevati zadostno višino zneska zavarovalne zaščite.

 

5.Športi riziki, rekreacija, treningi, tekmovanja?

Zavarovalnice z zavarovalno vsoto jamčijo za dogodke nastale skozi šolsko leto, a ne nujno tudi v času šolskih počitnic, zato pri izbiri velja previdnost. Nekatere zavarovalnice pri rizičnih športih ali pri športih, kjer otrok nastopa kot registriran član organizacije, torej tekmovalec, upoštevajo znižano izplačilo zavarovalnine. V primeru, da otrok trenira določeno vrsto športa, tako v splošnih pogojih posamezne zavarovalnice preverimo seznam omenjenih športov ter možne izključitve. Večji ponudniki imajo splošne pogoje zavarovanj objavljene na spletni strani zavarovalnice.

 

6.Otrok je zavarovan po staršu – ali je res?

 

Zavarovanja so pomemben del naših življenj in v prenekateri družini tudi velik del mesečnih izdatkov ali varčevalnih portfeljev. Toda o zavarovanjih kljub temu vemo malo, oziroma premalo.

O zavarovanjih se v šoli ne učimo in tudi mediji se osveščanju in finančni pismenosti prebivalstva pretirano ne posvečajo. Tako se pogosto izkaže, da imajo starši napačne predstave in smatrajo, da je nezgodno zavarovanje del osnovnega, torej zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja enega ali drugega starša. To seveda ne drži. Otrok ima v okviru zavarovanja starša seveda krito osnovno zdravljenje in oskrbo, izplačil zavarovalnine pa takšna oblika  zavarovanja ne zagotavlja.

Zato je zgolj na nas starših, da za ustrezno finačno zaščito otroka pravočasno poskrbimo sami.

 

n KIDS PLAY 628x314

 

7.Kaj je neustrezno nezgodno zavarovanje?

 

Vsakršen znesek, četudi majhen, nima prav nobenega smisla, kadar je zavarovanje za našega otroka neustrezno. Zato ob sklenitvi dobro premislite katere postavke otrok dejansko potrebuje in katere postavke imajo komercialni namen in povečini zgolj zvišujejo končno ceno zavarovanja.

Neustrezno nezgodno zavarovanje je torej tisto, ki vsebuje mnogo manj bistvenih postavk, zanemarja pa ključno – trajno nezgodno invalidnost ter daje poudarek pavšalnim zneskom za npr. zlom, pavšalna nadomestila, dnevne odškodnine, bolnišnične dni in podobno.

Ob pregledu ponudb, boste naleteli na izjemno ugodne pakete zavarovanj. Nekateri izmed njih stanejo zgolj nekaj eurov letno, pri podrobnejšem pregledu kritij, pa boste ugotovili, da znesek za 100 % trajno invalidnost znaša npr. 10.000 ali 20.000 EUR, kar je za oskrbo težje poškodovanega otroka znatno premalo.

8. »…pa saj invalidnosti so redke!« ali »Mojemu otroku se ne bo ničesar pripetilo…«

 

K sreči drži, da je verjetnost nezgodne invalidnosti pri otroku dokaj nizka, nedvomno pa ni zanemarljiva. Otroci so dandanes izpostavljeni mnogo več rizičnim aktivnostim kot nekoč. Veliko časa preživijo v naravi, na igriščih, pri športnem udejstvovanju ter predvsem kot udeleženci v cestnem prometu. Tako imenovane "new age" oblike športov kot so npr. vertikalno rolkanje, deskanje, paralelni slalom, kajtanje, pump - track steze in mnogo ekstremnih športov, naše otroke izjemno privlačijo. Dejavnik tveganja pa ob tem ni zanemarljiv. 

 

Svetovalci iz ekipe ZS Svetovanje, vam zato toplo priporočamo, da odločitve o sklenitvi nezgodnega zavarovanja otroka ne prepustimo sreči, previdnosti, naključju in podobno, temveč za varnost in zaščito otrok poskrbimo pravočasno. 

 

Na voljo smo vam po vsej Sloveniji, naši svetovalci pa vam bodo z veseljem pomagali pri izbiri najbolj optimalne kombinacije za vašega otroka.

 Vašega klica bomo veseli na 080 22 56. Pišete nam lahko tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pa za dodatna vprašanja uporabite naš spletni obrazec.

 

Vam in vašim malčkom želimo prijetno predšolsko in šolsko obdobje, veliko nepozabnih spominov ter predvsem mnogo varnih otroških dogodivščin.